Guacamole – mi receta preferida

Guacamole – mi receta preferida

przez sobota 22 października 2016 0 komentarzy
Pewnie nie raz słyszeliście już o guacamole, czyli meksykańskiej salsie, której głównym składnikiem jest roztarte awokado. W Meksyku zazwyczaj dodaje się go do kukurydzianych placków, twz. tortillas, chociaż ze względu na swoją popularność guacamole dodawane jest niemalże do wszystkiego – do przystawek, chleba, nachos, tacos czy sałatek. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście tej meksykańskiej salsy, albo po prostu macie ochotę zrobić ją tym razem sami, poniżej zamieszczam mój ulubiony przepis, wypracowany do perfekcji po wielu próbach.
SKŁADNIKI (INGREDIENTES)
  • 2 duże lub 4 małe dość dojrzałe awokado dessert-guacamole-avocado-diva-giveaway-2(dos aguacates grandes o cuatro pequeños, bastante maduros)
  • 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny (dos cucharillas del zumo de lima o limón)
  • parę listków świeżej kolendry (unas hojas del cilantro fresco)
  • pół średniej wielkości cebuli (media cebolla mediana)
  • 1 mały pomidor (un tomate pequeño)
  • 2 ząbki czosnku (dos dientes de ajo)
  • około 10 kropli tabasco (unas diez gotas de tabasco)
  • trochę soli (un poco de sal)
PRZYGOTOWANIE (PREPARACIÓN)
  1. Umyj awokado, pomidor, cebulę i kolendrę (Lava los aguacates, el tomate, la cebolla y el cilantro).
  2. Wydryluj pestki z pomidora i pokrój go w drobną kostkę (Retira las pepas que contiene el tomate en el centro y córtalo en trozos muy pequeños).
  3. Obierz i pokrój cebulę w małą kostkę (Pela la cebolla y córtala en pequeños trozos).
  4. Przekrój awokado na pół i wybierz cały miąższ np. łyżeczką (Corta el aguacate por la mitad y sacale toda la pulpa con una cucharilla por ejemplo).
  5. Włóż awokado do miski i rozgnieć np. widelcem (Mete el aguacate en una escudilla y machácalo con un tenedor).
  6. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę (Pela el ajo y pásalo por una prensa de ajos).
  7. Pokrój bardzo drobno kolendrę (Pica el cilantro lo más fino que puedes).
  8. Połącz wszystkie składniki, dodaj tabasco, sól, i sok z limonki/cytryny (Mezcla todos los ingredientes, añade el tabasco, eche un poco de sal y el zumo de lima/limón).
  9. Dopraw do smaku jeśli w salsie brakuje soli (Rectifica sabor si no hay demasiada sal en la salsa).

 

bacon-goat-cheese-guacamole-01

 

A tak już na koniec, nieco ciekawostek à propos guacamole:

– Nazwa tej popularnej salsy pochodzi z języka nahuatl, czyli āhuacamolli (āhuacatl – awokado, molli – sos).

– Guacamole można przygotowywać na różne sposoby, jako że istnieje jego wiele wariantów. Najbardziej podstawowy przepis zawiera tylko awokado, sok z limonki i sól.

– Czasami możemy się spotkać z nieco dziwnymi wersjami guacamole, do którego dodaje się np. majonez albo śmietanę (częsta praktyka w Stanach Zjednoczonych).

– Meksykanie do przygotowania guacamole często używają specjalnego moździerza zwanego molcajete. 

– Sok z limonki lub z cytryny służy głównie zachowaniu koloru potrawy. Dodatkowo, aby guacamole nie ciemniało, należy trzymać je w lodówce w bardzo szczelnym naczyniu lub pojemniku.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Molcajete

Brak komentarzy

Przejdź do dyskusji

Brak komentarzy

Nikt nie napisał jeszcze komentarza, możesz być pierwszy.

Twoje dane będą bezpieczne!Zarówno Twój adres e-mail, jak i pozostałe dane osobiste, nie zostaną przekazane osobom trzecim.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.