Jak przygotować hiszpańską sangrię?

Jak przygotować hiszpańską sangrię?

przez środa 5 sierpnia 2015 0 komentarzy
Hiszpańską sangrię, czyli czerwone wytrawne wino z owocami, można przygotować na wiele sposobów. Ważne, aby odnaleźć przepis, który najbardziej będzie nam odpowiadał. Co więcej, przy sangrii możemy trochę poeksperymentować, a i tak powinna być pyszna 🙂

 

Przepis 1:  Sangria klasyczna

125626_jarra_sangria__espeto_de_sardinas_-_les_terrases_d_fotoFichaSkładniki: 1 limonka, 1 cytryna (bez pestek), 1 pomarańcza,  1 mała filiżanka rumu (opcjonalnie), 2 szklanki świeżego soku z pomarańczy, 2 łyżeczki cukru oraz 2 łyżeczki wody, 1 butelka czerwonego wytrawnego wina, lód w kostkach.

Sposób przygotowania: Umyj wszystkie owoce i pokrój je w kostkę/plastry, następnie przełóż je do szklanego dzbanka.

Przygotuj syrop z cukru: połącz 2 łyżeczki cukru i 2 łyżeczki wody w małym naczyniu, podgrzej je ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści, następnie dodaj syrop do  sangrii. Wlej rum oraz pomieszaj całość.

Dodaj schłodzone wino oraz sok z pomarańczy. Wszystko pomieszaj oraz pozostaw w lodówce na 1-2 godziny. Przed podaniem dodaj kostki lodu.


Przepis 2: Sangria z brzoskwiniami

TheChic_sangria-4Składniki: 3 brzoskwinie średniej wielkości (2 jeśli są duże), 1 jabłko, około 1/2 litra świeżego soku z pomarańczy, 1 butelka czerwonego wytrawnego wina, sok z jednej cytryny, kawałek laski cynamonu, 2 łyżeczki cukru i 2 łyżeczki wody, lód w kostkach, opcjonalnie: szklanka napoju orzeźwiającego typu oranżada/gaseosa, lub woda smakowa z cytryny lub pomarańczy.

Sposób przygotowania: Umyj owoce i pokrój w kostkę lub plastry. Przelej wino do szklanego dzbanka i dodaj pokrojone owoce, a następnie wlej sok z pomarańczy i cytryny.

Aby osłodzić nieco nasz napój, przygotuj syrop z cukru: połącz 2 łyżeczki cukru i 2 łyżeczki wody w małym naczyniu, podgrzej je ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści, następnie dodaj syrop do naszej sangrii.

Jeśli lubisz cynamon, możesz go także dodać do smaku. Pozostaw sangrię na jedną godzinę w temperaturze pokojowej, tak aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą, następnie pozostaw w lodówce na jeszcze jedną godzinę, aby się schłodziła. Przed podaniem dodaj lód oraz zimny napój orzeźwiający (jeśli chcesz jeszcze bardziej złagodzić smak sangrii).


Przepis 3: Sangria egzotyczna


Sangria (1)Składniki:
1 mango, 1 pomarańcza, mały kawałek arbuza, mały kawałek ananasa, 1 szklanka świeżego soku z pomarańczy, sok z jednej cytryny, 1 butelka czerwonego wina wytrawnego, lód.

Sposób przygotowania: Umyj wszystkie owoce, pokrój je w kostkę/plasterki, następnie przełóż do szklanego dzbanka. Dodaj czerwone wino oraz sok z pomarańczy i cytryny, następnie wszystko dokładnie pomieszaj.

Pozostaw całość na godzinę w temperaturze pokojowej, następnie włóż całość na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem dodaj lód.


Przepis 4: Sangria z owocami leśnymi

imagesSkładniki: Szklanka truskawek, garść borówek, garść jeżyn, 1 czerwona pomarańcza, szklanka świeżego soku z pomarańczy, sok z cytryny/limonki, 1 butelka czerwonego wina wytrawnego, syrop z 2 łyżeczek cukru (patrz: przepisy wyżej), szklanka gaseosy/innego napoju orzeźwiającego o smaku pomarańczowym lub cytrynowym, lód.

Sposób przygotowania: Wszystkie owoce myjemy. Kroimy truskawki oraz pomarańczę, następnie wszystko wkładamy do szklanego dzbanka. Dodajemy czerwone wino, sok z cytryny i pomarańczy oraz syrop z cukru. Całość mieszamy, następnie odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie wkładamy naszą sangrię do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem dodajemy kostki lodu oraz zimną gaseosę.


Pamiętajmy, iż w przygotowaniu sangrii można dowolnie eksperymentować ze składnikami: dodać owoce, które lubimy, czy też wodę mineralną zamiast napoju orzeźwiającego. Ważne, aby nam smakowało 🙂

Brak komentarzy

Przejdź do dyskusji

Brak komentarzy

Nikt nie napisał jeszcze komentarza, możesz być pierwszy.

Twoje dane będą bezpieczne!Zarówno Twój adres e-mail, jak i pozostałe dane osobiste, nie zostaną przekazane osobom trzecim.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.