Jak przygotować hiszpańską sangrię?
przez Ela środa 5 sierpnia 2015 0 komentarzyHiszpańską sangrię, czyli czerwone wytrawne wino z owocami, można przygotować na wiele sposobów. Ważne, aby odnaleźć przepis, który najbardziej będzie nam odpowiadał. Co więcej, przy sangrii możemy trochę poeksperymentować, a i tak powinna być pyszna 🙂
Przepis 1: Sangria klasyczna
Składniki: 1 limonka, 1 cytryna (bez pestek), 1 pomarańcza, 1 mała filiżanka rumu (opcjonalnie), 2 szklanki świeżego soku z pomarańczy, 2 łyżeczki cukru oraz 2 łyżeczki wody, 1 butelka czerwonego wytrawnego wina, lód w kostkach.
Sposób przygotowania: Umyj wszystkie owoce i pokrój je w kostkę/plastry, następnie przełóż je do szklanego dzbanka.
Przygotuj syrop z cukru: połącz 2 łyżeczki cukru i 2 łyżeczki wody w małym naczyniu, podgrzej je ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści, następnie dodaj syrop do sangrii. Wlej rum oraz pomieszaj całość.
Dodaj schłodzone wino oraz sok z pomarańczy. Wszystko pomieszaj oraz pozostaw w lodówce na 1-2 godziny. Przed podaniem dodaj kostki lodu.
Przepis 2: Sangria z brzoskwiniami
Składniki: 3 brzoskwinie średniej wielkości (2 jeśli są duże), 1 jabłko, około 1/2 litra świeżego soku z pomarańczy, 1 butelka czerwonego wytrawnego wina, sok z jednej cytryny, kawałek laski cynamonu, 2 łyżeczki cukru i 2 łyżeczki wody, lód w kostkach, opcjonalnie: szklanka napoju orzeźwiającego typu oranżada/gaseosa, lub woda smakowa z cytryny lub pomarańczy.
Sposób przygotowania: Umyj owoce i pokrój w kostkę lub plastry. Przelej wino do szklanego dzbanka i dodaj pokrojone owoce, a następnie wlej sok z pomarańczy i cytryny.
Aby osłodzić nieco nasz napój, przygotuj syrop z cukru: połącz 2 łyżeczki cukru i 2 łyżeczki wody w małym naczyniu, podgrzej je ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści, następnie dodaj syrop do naszej sangrii.
Jeśli lubisz cynamon, możesz go także dodać do smaku. Pozostaw sangrię na jedną godzinę w temperaturze pokojowej, tak aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą, następnie pozostaw w lodówce na jeszcze jedną godzinę, aby się schłodziła. Przed podaniem dodaj lód oraz zimny napój orzeźwiający (jeśli chcesz jeszcze bardziej złagodzić smak sangrii).
Przepis 3: Sangria egzotyczna
Składniki: 1 mango, 1 pomarańcza, mały kawałek arbuza, mały kawałek ananasa, 1 szklanka świeżego soku z pomarańczy, sok z jednej cytryny, 1 butelka czerwonego wina wytrawnego, lód.
Sposób przygotowania: Umyj wszystkie owoce, pokrój je w kostkę/plasterki, następnie przełóż do szklanego dzbanka. Dodaj czerwone wino oraz sok z pomarańczy i cytryny, następnie wszystko dokładnie pomieszaj.
Pozostaw całość na godzinę w temperaturze pokojowej, następnie włóż całość na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem dodaj lód.
Przepis 4: Sangria z owocami leśnymi
Składniki: Szklanka truskawek, garść borówek, garść jeżyn, 1 czerwona pomarańcza, szklanka świeżego soku z pomarańczy, sok z cytryny/limonki, 1 butelka czerwonego wina wytrawnego, syrop z 2 łyżeczek cukru (patrz: przepisy wyżej), szklanka gaseosy/innego napoju orzeźwiającego o smaku pomarańczowym lub cytrynowym, lód.
Sposób przygotowania: Wszystkie owoce myjemy. Kroimy truskawki oraz pomarańczę, następnie wszystko wkładamy do szklanego dzbanka. Dodajemy czerwone wino, sok z cytryny i pomarańczy oraz syrop z cukru. Całość mieszamy, następnie odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie wkładamy naszą sangrię do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem dodajemy kostki lodu oraz zimną gaseosę.
Pamiętajmy, iż w przygotowaniu sangrii można dowolnie eksperymentować ze składnikami: dodać owoce, które lubimy, czy też wodę mineralną zamiast napoju orzeźwiającego. Ważne, aby nam smakowało 🙂
Brak komentarzy
Przejdź do dyskusjiBrak komentarzy
Nikt nie napisał jeszcze komentarza, możesz być pierwszy.